Upriličen prijem povodom pravoslavnog Božića

Povodom pravoslavnog praznika Božića, načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković je zajedno sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Živinice Nailom Jusićem

Povodom pravoslavnog praznika Božića, načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković je zajedno sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Živinice Nailom Jusićem i zamjenicima Mladenom Mišićem i Nusretom Mamićem upriličio tradicionalni Božićni prijem za građane pravoslavne vjeroispovijesti. Prijemu je prisustvovao i sveštenik u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli Miloš Trišić.

Sa tradicionalnog Božićnog prijema, kojem je prisustvovao veliki broj zvanica, poslata je poruka mira, suživota i tolerancije.

Općina Živinice svake godine upriliči blagdanske prijeme za sve tri konfesije koje egzistiraju na području Općine, te na taj način promovira kulturu dijaloga i suživota.

Zajedničko za sve tri konfesije su etički kodeks, ljubav i briga prema bližnjem, jer samo zdravi međuljudski odnosi mogu graditi zdravo društvo i zdravu zajednicu.

“Kada je u pitanju prošla godina, a tiče se građana pravoslavne vjerosipovijesti, mi smo napravili jedan veliki iskorak. S obzirom na to da smo na jednom području Općine Živinice, sa kojeg su naši sugrađani u toku rata bili raseljeni, otpočeli njihov povratak.
Dakle, nakon jednog dugog perioda od 26 godina uspjeli smo uspostaviti komunikaciju i sa našim sugrađanima koji su živjeli ovdje u našoj Općini. Tako da smo prvi put imali situaciju da su naši sugrađani na svojim ognjištima obilježili svoj blagadan. To je ono gdje smo napravili jedan iskorak kojim smo se izdigli iznas svih lokalnih zajednica. Ovom priliko još jednom svim građanima pravoslavne vjerosipovijesti čestitam blagdan Božić, sa željom da im donese sreću, mir i radost.”, rekao je načelnik Samir Kamenjaković.

Prisutnima se obratio i sveštenik u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli Miloš Trišić koji je ovom prilikom izrazio veliko zadovoljstvo zbog prijema i lijepog druženja kako za ovaj vjerski praznik tako i za druge vjerske praznike koje Općina Živinice obilježi na ovakav način.

“Zaista bih se zahvalio Načelniku i Općinskom vijeću što su upriličili ovaj prijem. Općina Živinice je trenutno jedina koja upriliči Božićni prijem za naše sugrađane pravoslavne vjeroispovijesti, što mi svakako pozdravljamo i podržavamo, i želimo da se i druge opštine u Republici Srpskoj i u Federaciji ugledaju jedni na druge pa da za bajramske i božićne praznike organizuju prijeme slične ovom. Jer Bosna i Hercegovina jeste bogatstvo različitosti i ljepote svih vjera, kultura i tradicija koji vjekovima žive zajedno jedni sa drugima. Mnogo godina više smo živjeli jedni sa drugima, međutim, u zadnje vrijeme nažalost živimo jedni pokraj drugih. Zato ovakve i slične manifestacije, a naročito praznici i blagdani, okupljaju ljude, prijatelje i komšije, naročito gdje su mješovite sredine, i to je prilika da se zajednički susretnemo i podijelimo radost praznika. U protekloj godini što se tiče Pravoslavne crkve u Podgajevima bilo je lijepih stvari koje smo uradili sa Općinom Živinice, koji su nam pomogli da realizujemo naše aktivnosti, na čemu smo im mi veoma zahvalni.”, istakao je Miloš Trišić.