Prijem za aktuelnog juniorskog prvaka u atletici Hajrudina Vjezovića

Općinski načelnik Samir Kamenjaković je, u svom kabinetu, upriličio prijem za našeg sugrađanina i uspješnog atletičara Hajrudina Vejzovića

Općinski načelnik Samir Kamenjaković je, u svom kabinetu, upriličio prijem za našeg sugrađanina i uspješnog atletičara Hajrudina Vejzovića i direktoricu Atletskog kluba Sloboda – Tehnograd Kadu Delić Selimović.

Hajrudin Vejzović je aktuelni juniorski prvak u disciplinama 60 m u dvorani, 100 m, 200 m i skok u dalj.

Prema predviđenim normama, za nastup, Hajrudin Vejzović je kandidat za nastup na Evropskom juniorskom prvenstvu koje će se održati u Švedskoj, Evropskom seniorskom Timskom prvenstvu u Hrvatskoj, Balkanskom dvoranskom prvenstvu u Turskoj, Balkanskom juniorskom prvenstvu na stazi u Rumuniji, te državnim juniorskim i seniorskim prvenstvima i brojnim međunarodnim mitinzima.

Načelnik Kamenjaković je čestitao Hajrudinu Vejzoviću na uspjehu koji ostvaruje i bilježi u atletici, te je istakao da će pružiti podršku kako njemu kao trenutno najboljem junioru, tako i AK “Sloboda – Tehnograd”.

U proteklom periodu djelovanja članovi AK “Sloboda – Tehnograd” iz Općine Živinice su bili učesnici olimpijskih igra, te svjetskih i evropskih prvenstva od kojih se izdvaja Kada Delić Selimović, Merisa Hadžić, Rahima Zukić, Jelena Mišić, Zijada Šehić, Edina Bajrić, Adnan Malkić, Jasmina Salihović, te trenutno najbolji junior Hajrudin Vejzović.

S obzirom da je na području Općine Živinice u fazi izrade Strategija razvoja turizma, u okviru koje je planirana izgradnja prvog autoputa za biciklo u Bosni i Hercegovini, Načelnik je ovom prilikom sa Kadom D. Selimović podijelio ideje o mogućnostima uključivanja atletike u taj projekat kojim će se dodatno osigurati zdravije življenje i starenje građana Općine Živinice.

Atletika kao sport je trenutno zaboravljena u našem gradu. Cilj je prije svega djeci dati mogućnost izbora da se bave ovim sportom, a zatim i stimulisati ih da krenu u tom pravcu. S im u vezi kroz saradnju sa navedenim atletskim klubom Općina Živinice će nastojati mladim ljudima dati priliku da se ostvare u individualnim sportovima. Time bi se atletika na našem području podigla na jedan više level.

“Sport u Živinicama želimo unaprijediti, te upotpuniti ponudu sportskih aktivnosti. S obzirom da se o atletici na području Općine Živinice, gotovo pa, i ne govori upriličili smo prijem za uspješnog atletičara Hajrudina Vejzovića i direktoricu AK “Sloboda – Tehnograd” Kadu Delić Selimović, koja je zaista referenca kada je u pitanju atletika. Željeli smo da na jedan drugačiji način spomenemo, porazgovaramo i napravimo moguće analize i ponudimo određene programe kada je u pitanju atletika. Sa gospođom Kadom smo razgovarali o potencijalu Općine Živinice u domenu atletike. Maldi atletičar Hajrudin Vejzović, te mnogi drugi vrhunski atletičari sa područja Općine Živinice su pokazatelj da taj potencijal i postoji. S obzirom da imamo zainteresirane djece koji žele da se bave atletikom, danas smo napravili jedan kratki rezime šta je to što bi bilo najbolje i najpovoljnije kako bi svim zainteresiranim za atletiku dali mogućnost i da se bave istom. U prošlosti atletika je u Živinicama bila izuzetno prisutna. Međutim, zadnjih desetak godina je potpuno izbrisana, te zbog toga je želimo vratiti u rang koji joj pripada. Cilj nam je napraviti sekcije atletike u našim Živinicama. U vezi sa tim, Općina Živinice je i u Budžetu pripremila pomoć za razvoj atletike. Ovom prilikom želim pozvati i prosvjetne radnike, a i roditelje da razmisle o mogućnosti da im se djeca bave zdravim sportom. Atletika bi trebala biti osnov i pokretač razvoja sporta na jedan selektivni način gdje bi pokazala koji bi to sport bio najbolji za našu najmlađu populaciju. U razgovoru sa gospođom Kadom vidjeli smo da se djeca mogu baviti uporedo i sa atletikom i drugim sportovima. S obzirom da imamo mogućnost da se na međunarodnim stazama nađe naš mladi sugrađanin Vejzović, punu podršku ćemo pružiti i Vejzoviću, a i AK “Sloboda – Tehnograd”. Smatramo da je atletici mjesto u Živinicama, te u potpunosti podržavamo ovaj projekat”, rekao je načelnik Samir Kamenjaković.

“Mislim da je po prvi puta prepoznata vrijednosti onoga što sportisti sa područja Općine Živinice prezentuju i promovišu na domaćoj i međunarodnoj sceni. Cilj nam je da se načelnik Samir Kamenjaković upozna sa svim onim aktivnostima što predstavlja Atletski klub “Sloboda-Tehnograd”, prije svega za takmičare koji dolaze sa područja Općine Živinice. Trenutno jedan od naših najuspješnijih atletičara Hajrudin Vejzović, koji je kandidat za nastup na međunarodnim takmičenjima, je sa područja Općine Živinice. Općina Živinice zaslužuje daleko više promocije kada su u pitanju atletski rezultati, jer ja, koja sam probijala led na međunarodnoj sceni, sam sa područja Općine Živinice, kao i Merisa Hadžić, Jasmin Salihović, Adnan Malkić, Jelena Mišić i evo sad Hajrudin Vejzović. Zaista ovo što AK “Sloboda – Tehnograd” pruža i pokazuje da se mogu postizati izvanredni rezultati zaslužuje zajedničku saradnju, kao i razvoj atletskog sporta na području Općine Živinice. Mislim da je Hajrudin Vejzović jedan od najvećih potencijala koji smo imali u zadnjih dvadesetak godina, a pokazatelj su nam vrhunski rezultati koje on ostvaruje. Ako, u kontinuitetu, ukomponujemo kavlitetan rad, stručan rad, potporu, te sve ono što dovodi do toga da imamo jednog vrhunskog sportaša imat ćemo jednog vrhunski kvalitetnog sportaša, a na tome treba svi zajedno da radimo”, rekla je direktorica AK “Sloboda – Tehnograd” Kada Delić-Selimović.

“Takmičim se već dvije godine. Trenutno treniram za 100 m, 200 m i 400 m, tome najviše dajem pažnje zbog brzine koja mi je potrebna u disciplini skok u dalj, a toj disciplini se najviše i posvećujem”, rekao je Hajrudin Vejzović.