Načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković održao je sastanak sa predstavnicima  Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Sastanku su ispred OS BiH prisustvovali komadant 5. pješadijske brigade OS BiH, brigadir Emir Kliko, i pomoćnik načelnika štaba za civilno vojnu saradnju i odnose sa javnošću, pukovnik Halil Selimbašić.

Osnovni cilj posjete bilo je upoznavanje novog komadanta 5. pješadijske brigade OS BiH, brigadira Emira Klike, sa načelnikom Općine Živinice, Samirom Kamenjakovićem.

Naime u kasarni “Dubrave” u februaru tekuće godine izvršena je primopredaja dužnosti komadanta 5. pješadijske brigade OS BiH između dosadašnjeg komadanta Kenana Dautovića i novoimenovanog brigadira Emira Klike. Novi komadant Emir Kliko porijeklom je iz Jajca, inače je bivši pripadnik 5.korpusa Armije RBiH koji je tokom rata bio u redovima krupske ratne brigade. Nakon rata ostao je u vojnim snagama obnašajući važne i složene dužnosti u zemlji, ali i inostranstvu gdje je između ostalog obavljao i funkciju vojnog atašea BiH u Republici Turskoj.

Tokom sastanka razgovarano je o civilno vojnoj saradnji, odnosno saradnji vojske i građana Općine Živinice. Istaknuta je dosadašnja dobra saradnja Oružanih snaga i Općine Živinice, sa željom da ona bude još uspješnija.

 Načelnik Kamenjaković je na početku sastanka uputio riječi dobrodošlice i čestitke  brigadiru Kliki na preuzimanju komandne dužnosti, te mu poželio uspjeh u vršenju te dužnosti. Istakao je važnost zajedničke saradnje i prisustva Vojske u lokalnoj zajednici, naglašavajući da treba stvarati prilike za zajedničke akcije i druženje Vojske i građana.

Prošlogodišnja Akcija čišćenja i uređenja Općine Živinice bila je pozitivan primjer zajedničke saradnje Vojske i građana. S tim u vezi, tokom sastanka ponovo je dogovorena zajednička akcija čišćenja i uređenja Općine Živinice “Svi za čiste Živinice”, koja će se održati 30. aprila ove godine.

Komadant Emir Kliko je rado prihvatio učešće ističući kako se nada da će se saradnja sa lokalnom zajednicom proširiti na razne oblasti.

Tokom ovog susreta dogovoreno je još nekoliko zajedničkih projekata, na kojima će se u narednom periodu aktivno raditi, a javnost će blagovremeno biti obaviještena o tome.