Obilježen Dan jabuka

Načelnik Samir Kamenjaković je u prostorijama Općine Živinice organizirao druženje sa učenicima, članovima Ekološke sekcije, Prve osnovne škole

Načelnik Samir Kamenjaković je u prostorijama Općine Živinice organizirao druženje sa učenicima, članovima Ekološke sekcije, Prve osnovne škole Živinice.
Druženje sa Načelnikom je jedan od načina na koji su učenici obilježili Dan jabuke u našoj Općini.

Tradicija obilježavanja Dana jabuka započela je 1990. godine u Londonu, s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju.
Cilj je uputiti na važnost jabuka u svakodnevnoj prehrani kao iznimno zdravoj voćki.

U okviru nastavnih i vannastavnih sadržaja, učenici i njihovi nastavnici su se posvetili raznim aktivnostima vezanim za jabuke. S obzirom da se na području Općine Živinice nalazi oko 60 hektara plantaža jabuke, ovaj Dan se s razlogom obilježava i u našoj Općini.

Načelnik je kroz razgovor sa djecom istakao značaj prirode, te nastojao da zajedno s njima dođe do ideje kako najbolje zaštiti prirodu i ono što nam ona nesebično pruža.

Ovom prilikom Načelnik je poručio da je važno kod djece izgraditi svijest o zaštiti prirode, jer je to jedini i osnovni način na koji se može sačuvati okoliš. Dakle, biti svjestan prirode i njene ranjivosti, te motivisati djecu kao njene zaštitnike je korak za bolje i sigurnije sutra.

Druženju je prisustvovao i Mirsad Butković, stručni savjetnik za poljoprivredu u Općini Živinice, za kojeg su djeca pripremila mnogo interesantnih pitanja, a odgovori na njih su im pomogli da što više saznaju i nauče o jabuci, između ostalog i to da je još nazivaju i “kraljicom voća”.

Na kraju ove posjete učenici su zaposlenicima Općine Živinice podijelili plodove jabuke kao znak obilježavanja ovog Dana.

Simbolični “vrisak” za stop uništavanju prirode je označio i kraj druženja.
Međutim sljedeće druženje je dogovoreno za kraj ove sedmice, kad će zasaditi stablo jabuke kao simbol njihove zajedničke borbe u očuvanju prirode.

“Ekologija je dobar resurs ako se pametno koristi i ulaže u nju. Ko to može pametnije uraditi do pametnih glavica, a to ste vi”, rekao je ovom prilikom prisutnim učenicima načelnik Samir Kamenjaković.