email logo Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Mladi i zapošljavanje

Kroz razne edukacije iz oblasti poljoprivrede i privrede, treba se planirati osposobljavanje mladih i za ovakve vidove projekata. Općina Živinice treba uvesti realizaciju projekta “Radni dan”. U sklopu ovog projekta podrazumijeva se zapošljavanje učenika srednje škole u institucijama i firmama u Živinicama na jedan dan. Inicijativa “Radni dan” pružila bi priliku mladima da osjete svijet biznisa i rad u firmama, te da iskažu svoju društvenu priliku mladima da osjete svijet biznisa i rad u firmama, te da iskažu svoju društvenu odgovornost i nauče cijeniti posao i rad. Moramo uvesti “dane edukacije mladih za zapošljavanje”, gdje moramo naučiti mlade da pravilno popunjavaju dokumente za zapošljavanje, a na prvom mjestu pravilno pisanje biografije. Cilj je da mladi dobiju važna znanja, kako i gdje potražiti poslodavca, kako izgleda kvalitetan CV, kako se pripremiti za intervju i testiranje, koja su najčešća pitanja na intervjuu za posao i sl.

Teška ekonomska situacija u državi, problemi sa kojima se mladi suočavaju u pronalasku posla i loš kvalitet poslova koji su im na raspolaganju, rezultiraju osjećajem potpunog nedostatka perspektive među mladima. To opet uzrokuje odlazak mladih, u većini slučajeva, najsposobnijih i najobrazovanijih. Odliv mlade radne snage postaje ozbiljan problem koji dugoročno može naštetiti razvoju BiH, a samim tim i Općini Živinice. Zato treba uraditi detaljnu analizu tržišta rada u Živinicama i odrediti pravce djelovanja. Veliki problem predstavlja i nepoznavanje metoda i načina potrage za poslom, kao i neznanje koja zanimanja su najtraženija na tržištu rada. Mladi nemaju ni iskustva ni znanja o samostalnom poduzetništvu i osnivanju vlastitih firmi. Informacije treba podijeliti u nekoliko oblasti:

- obrazovanje (npr. univerziteti, stipendije, studentski smještaj, stručno obrazovanje i sl.)
- posao (kontakti svih relevantnih institucija za zapošljavanje i razvoj poduzetništva, konkursi za posao, najvažnije zakonske regulative, aktuelni programi o poduzetništvu i dr.)
- prava (informacije iz oblasti ljudskihh prava, institucije, kontakti, literatura)
- mladi (o položaju mladih, istraživanjima, statistike)
- država i mladi (o vladinim strukturama za pitanja mladih, političkom sistemu, nadležnostima, kontakti)
- zdravlje (o institucijama, programima i servisima koji se bave zdravljem, zdravim životom, seksualnim i reproduktivnim zdravljem mladih i sl.)