projekti-1

Info centar za mlade

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
INFORMACIJA
vijesti, oglasi, konkursi...
EDUKACIJA
trening, projekti, radionice...
ZAPOŠLJAVANJE
usluge, savjeti, pomoć, CV...
DOKUMENTI
zakon o mladima

savjet3

sms-provjera

facebook
Općina Živinice
na facebooku
tv zivinice
TV Živinice
lokalna televizija
zivinice.ba
Živinice.ba
nezavisni portal
logo-best
Best portal
Živinice

Zasjedao Kolegij Općinskog načelnika

08082017 0U zgradi Općinske uprave Živinice danas je održana hitna sjednica Kolegija Općinskog načelnika na kojoj je razmatran problem vodosnabdijevanja u određenim Mjesnim zajednicama na području Općine Živinice.

Naime, izrazito visoke temperature koje su zabilježene proteklih dana dovele su do smanjenja kapaciteta izvorišta i problema s vodosnabdijevanjem, te su domaćinstva pojedinih naselja u Općini Živinice, naročito domaćinstava u visokim zonama, ostala bez vode. Dodatan problem je kvar na mreži koji je doveo do totalne obustave vode u nekoliko naselja u Dubravama.

Prema broju zahtjeva za dopremanje vode među najugroženijima su građani Mjesne zajednice Dubrave Gornje, Dubrave Donje, Stari Đurđevik i Kovači.

Pored nedostatka vode za piće, mještanima u navedenim naseljima problem je i napajanje stoke. Načelnik Samir Kamenjaković ističe da pokušava na najbrži mogući način da riješi problem slanjem cisterni za vodu. Na Kolegiju su određeni termini i rasporedi odvoza vode u navedene mjesne zajednice.

Kolegij je održan nakon održanog sastanka sa predstavnicima mjesnih zajednica u kojima je izražen problem vodosnabdijevanja, a na sjednici Kolegija je pored članova bio prisutan i tehnički direktor JKP “Komunalno” Živinice Sulejman Salihović.

“Kada je u pitanju vodosnabdijevanje Živinice su zaista u teškoj situaciji. Mi smo pripremali i sjednicu Štaba Civilne zaštite i u dogovoru donijeli smo Odluku da probamo premostiti ovu situaciju na Kolegiju načelnika. Pozvao sam i tehničkog direktora Komunalnog preduzeća, Sulejmana Salihovića, da dogovorim i tehničke detalje vodosnabdijevanja naših građana. Donijeli smo Odluku da uključimo i Vatrogasnu jedinicu tako da ćemo uz pomoć Komunalnog dovoziti vodu za piće, a Vatrogasne jedinice će dovoziti tehničku vodu za napajanje stočnih grla.”, izjavio je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

“Mi smo na Kolegiju Općinskog načelnika donijeli plan rasporeda, odnosno transporta vode. Dostava vode u cisternama počela je jutros u jutarnjim satima Redžići su snabdjeveni vodom putem cisterne, danas, evo u toku je već druga cisterna, Kadrići, Sofići, Torovac, a poslije toga idemo Gornji Žunovići i Derviši - Husići, te u Dubrave Donje, naselje Hadžići i Djedovača. Mi danas radimo do 20 sati, momci će raditi u dvije ekipe i nadam se da ćemo uspjeti da zadovoljimo građane sa današnjom isporukom. Ovi termini su isto tako planirani i za sutra, osim što ćemo učiniti i dati dodatne napore da pokušamo da napravimo dogovor između vodovoda Tuzla i nas da u sutrašnjem danu postignemo maksimalni nivo, odnosno da pokušamo snabditi Gornje i Donje Dubrave sa vodom putem cjevovoda. Ukoliko to uspijemo sav planski transport cisterni ćemo preusmjeriti prema Đurđeviku, Kovačima, Podgajevima, Kuljanu i tim naseljima koji isto imaju problema sa vodosnabdijevanjem. Uz cisternu za pitku vodu doći će i cisterna vode za tehničku primjenu. Molim sve građane da budu racionalni, da podjednako sipaju tu vodu, isto tako i dalje molim sve ostale kada imamo vode da štede tu vodu.” rekao je Sulejman Salihović, tehnički direktor JKP “Komunalno”, te najavio da će u naredna dva dana uspjeti uspostaviti normalno vodosnabdijevanje u Općini Živinice.

Ekipe JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla i JKP “”Komunalno” Živinice su na terenu i užurbano rade na otklanjanju kvara, naglašava direktor Salihović.

Načelnik Kamenjaković i direktor Salihović apeluju na građane da štede vodu i da je racionalnije troše.

“Mislim da imamo tu malu zabačenost kada je u pitanju Općina Živinice, jer kako imam informacije da Tuzla nema ovaku restrikciju kao što ima Općina Živinice i tražit ćemo da nam se poveća vodosnabdijevanje kada je u pitanju Vodovod Tuzla, time bi premostili ovaj period i da bi prevazišli ovakve probleme u kojima smo se našli. Ja ću također nazvati direktora vodovoda Tuzla, razgovarat ću sa njim da nam poveća taj nivo vode koji bi nam zadovoljio potrebe. Ja zaista molim građane za razumijevanje, još jednom pozivam da ne prosipamo vodu uzalud, kako bi mogli premostiti ovaj period, jer ne znamo do kad će potrajati ovaj dio, tako da još jednom apelujem na sve građane da se voda štedi.” istakao je Načelnik Kamenjaković.

08082017_0_thumb.jpg08082017_0.jpg08082017_2.jpg

Kontakt

Općina Živinice
home iconUl. Alije Izetbegović br.28
      75270 Živinice
      Bosna i Hercegovina

phone-icon-43223 +387-35/743-301; 035/743-303,
fax-icon +387-35/772-125
url www.opcinazivinice.ba
Mail  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.