projekti-1

Info centar za mlade

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
INFORMACIJA
vijesti, oglasi, konkursi...
EDUKACIJA
trening, projekti, radionice...
ZAPOŠLJAVANJE
usluge, savjeti, pomoć, CV...
DOKUMENTI
zakon o mladima

savjet3

sms-provjera

facebook
Općina Živinice
na facebooku
tv zivinice
TV Živinice
lokalna televizija
zivinice.ba
Živinice.ba
nezavisni portal
logo-best
Best portal
Živinice

Potpisan Sporazum o izmirenju duga prema JKP „Komunalno“ Živinice

04082017 0Jučer je u kabinetu načelnika Općine Živinice potpisan Sporazum o izmirenju dospjelog duga Općine Živinice prema JKP „Komunalno“ Živinice. Sporazum su potpisali načelnik Samir Kamenjaković i direktor JKP “Komunalno” Živinice Sead Mujanović.

Potpisanim sporazumom utvrđen je način otplate ukupnog duga koji iznosi 473.080,74 KM, na način da se dio glavnog duga u iznosu od 100.000,00 KM uplati na račun “Komunalno” Živinice odmah po potpisivanju ovog Sporazuma, a ostatak duga će se isplatiti u mjesečnim ratama od po 10.000,00 KM do konačnog izmirenja duga.

Nakon što je Općinski načelnik Samir Kamenjaković održao nekoliko sastanaka sa direktorom JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla, Aidom Berbićem, i direktorom Seadom Mujanovićem, u cilju rješavanja problema blokiranog računa JKP “Komunalno”, prije dva dana račun ovog preduzeća je odblokiran.

”Mi smo nizom sastanaka koje smo imali sa “Komunalnim” i sa “Vodovodom” Tuzla pokušali u potpunosti da relaksiramo Komunalno preduzeće prije svega zbog građana i zbog situacija koje su već nekoliko mjeseci prisutne u Živinicama. Vi znate da sam u prošloj izjavi rekao da smo imali tri važne stvari zbog kojih smo se sastajali više od deset puta, to je bila prvo blokada od strane “Vodovoda” Tuzla našeg “Komunalnog”, ja sam na sastanku sa gospodinom Aidom Berbićem postigao jedan Sporazum koji je potpisao direktor Mujanović gdje su od starog duga, a kad kažemo stari dug mislimo na tekući dug od januara koji je nastao prema “Vodovodu”, napravili smo jedan Sporazum od najmanje 1.000,00 KM da uplaćuju od tog duga, kako bi naše Komunalno preduzeće moglo funkiconisati i otplaćivati taj dug, ali i da redovno nastavi sa uplatama u potrošnji vode koja je negdje oko 50.000,00 KM mjesečno. Dakle, to smo završili i postigli dogovor i evo jučer je deblokiran račun Komunalnog od strane Vodovoda. Druga stvar je bila tužba Komunalnog preduzeća gdje je Komunalno preduzeće prije nekih petnaestak godina tužilo Općinu Živinice za dug i oni su je pravosnažno dobili. Općina Živinice je ostala dužna negdje oko 470.000,00 KM sad prema Komunalnom. Mi smo napravili danas Sporazum o isplati gdje smo se odlučili da bi Komunalno profunkcionisalo prije svega samo zbog građana, da bi mogli dati jednu određenu finansijsku injekciju preko tog duga kojeg imamo, odlučili smo danas da uplatimo 100.000,00 KM štp predstavlja prvu ratu i to će u potpunosti relaksirati Komunalno preduzeće a time i relaksirati situaciju koja je trenutno u gradu. Ostali dug ćemo u narednom periodu otplaćivati u mjesečnim ratama”, rekao je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

“Mi smo dugo razgovarali i pregovarali, tražili smo ono rješenje koje je prihvatljivo, da ne kažem dvije strane jer ovo je jedna strana, nema ovdje dvije strane, da omogućimo normalno funkcionisanje Općine i svih njegovim zakonom utvrđenih nadležnosti a i da na neki način poboljšamo finansijsku situaciju Komunalnog, s obzirom da se Komunalno nalazi u jednoj specifičnoj situaciji, ne zbog rada sadašnje Uprave nego zbog recidiva prošlosti. Načelnik nam je izašao u susret i prva rata odmah nakon potpisivanja ovog Sporazuma, potpisan je i virman na 100.000,00 KM, ostali dio duga ide u ratama po 10.000,00 KM mjesečno i nama će to relaksirati situaciju kada su u pitanju finansijske obaveze Komunalnog naspram dobavljača, radnika i ostalog. Sad su stvoreni svi uslovi da Komunalno funkcioniše sasvim normalno i svi eventualni problemi koji bi mogli proistaći ne možemo se vezati ni za koga drugog, to je sada samo pitanje unutrašnje organizacije Komunalnog, na radnicima je sad i na menadžmentu da radi svako svoj dio posla i evo vrlo brzo ćete ćete osjetiti tu promjenu u gradu. ” izjavio je direktor JKP „Komunalno“ Živinice Sead Mujanović i dodao:

“Naravno i dalje ostaje da “visi” ona presuda radnika, tu nismo uspjeli postići dogovor i mi smo u međuvremenu pokrenuli, jer sam ja bio dužan po Zakonu, proceduru stečaja. Međutim poboljšavanjem ovih uslova postoji i zakonsko rješenje da mi možemo i povući taj zahtjev za stečajem ukoliko bude dobre volje da se mi dogovorimo sa svojim uposlenicima, naravno niko ne bježi od toga da plati, ne komentarišemo nikad u principu sudske presude, one se i ne komentarišu, ali da se dogovorimo sa našim uposlenicima da u granicama naših mogućnosti u nekom razumnom periodu sa iznosima koji su razumni i koji neće opteretiti poslovanje JKP riješimo taj problem. Ne mogu govoriti u njihovo ime, razgovarali smo nekoliko puta i kod načelnika i u vijeću i sa svima, evo opet stojimo na raspolaganju da razgovaramo, da probamo iznaći rješenje jer priča o stečaju zaista ne ide u prilog nikome.” istako je Mujanović.

Naime, kada se tiče problema u JKP “Komunalano” prije dva dana Općinsko vijeće Živinice donijelo je Odluku o povećanju cijena odvoza i prikupljanja komunalnog otpada. Prema riječima direktora Mujanovićanova cijena je nastala iz razloga što sadašnja cijena ne može pokriti troškove prikupljanja i odvoza smeća.

Posljedenje uplate Općine Živinice na ručun JKP “Komunalno” koje iznose negdje oko 150.000,00 KM u potpunosti će relaksirati rad u ovom preduzeću što će rezultirati da će u narednih 20 dana u Općini Živinice početi redovan odvoz smeća i drugih komunalnih usluga ovog preduzeća po starom rasporedu.

“Ostala nam je i treća stvar koju smo dogovarali, a to je ustvari sad unutrašnji problem Komunalnog, gdje su radnici Komunalnog dobili tužbu na osnovu menadžmenta Komunalnog. To su one loše politike od ranije koje su vođene u Komunalnom i oni trebaju da naprave također jedan Sporazum sa radnicima da ne bi došlo do potpune blokade ovog preduzeća. Ovim činom danas i činom od prije par dana gdje smo dogovorili sa Vodovodom Tuzla, Komunalno Živinice u potpunosti relaksirano i može nesmetano raditi i u budućnosti. Ono što trebamo uraditi i što smo ugovorili sa direktorom Vodovoda je da se u potpunosti otpiše dug od nekih 8.500.000,00 KM za vodu. Naime, Miralem Subašić, tadašnji načelnik Općine Živinice iz 1978. godine nije prodao vodu. Sporazumom koji je potpisan 1978. godine ne prodaje se voda Tuzli, Živinice ne trebaju plaćati vodu nego plaćati samo distribuciju vode, odnosno troškove koji su nastali za distribuciju vode, i to ukoliko bi otišlo na neku sudsku nagodbu nikad ne bi došlo na naplatu. To su svjesni i ljudi iz Vodovoda Tuzla i ja sam o tome razgovarao sa direktorom Berbićem jer mi jer jako važno da se riješi dug iz prošlosti. To nama treba da bude glavni argument za razgovor sa Vodovodom Tuzla i Općinskim organima Grada Tuzle, treba da dogovorimo i otpišemo taj dug kako bi u potpunosti relaksirali Komunalno preduzeće. Želim naglasiti da sam dao i dokument gdje je 2013. godine poništena privatizacija Komunalnog i očekujem i od ovog menadžmenta da reaguje po tom pitanju. To bi zaista dugoročno riješilo probleme kada je u pitanju Komunalno preduzeće i čistoća grada Živinica.” istakao je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

04082017_0_thumb.jpg04082017_4.jpg04082017_3.jpg04082017_0.jpg

Kontakt

Općina Živinice
home iconUl. Alije Izetbegović br.28
      75270 Živinice
      Bosna i Hercegovina

phone-icon-43223 +387-35/743-301; 035/743-303,
fax-icon +387-35/772-125
url www.opcinazivinice.ba
Mail  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.