email logo Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Manifestacija Dani dijaspore u Općini Živinice

Manifestacija počinje u ponedjeljak 25.12. u 16 sati otkrivanjem ploče porodičnog stabla «Bosanska dinastija Kotromanića», autora prof. dr. Envera Imamovića, gdje će biti održan i kratak historijski čas, a zatim će biti upriličen svečani defile orkestra limene glazbe Živinice od zgrade zgrade Općine do BKC-a Živinice. Nakon svečanog defilea, u 16 sati i 45 minuta, u plavoj sali BKC-a Živinice planirana je izložba slika sa Likovne kolonije Živinice 2017. i izložba rukotvorina starih zanata. Za18 sati predviđeno je svečano otvaranje Manifestacije uz zanimljiv program i večer foklora i sevdaha, a nakon toga biće upriličen koktel za sve posjetioce.

Narednog dana u utorak 26. decembara, u plavoj sali BKC Živinice, sa početkom u 16 sati, biće održano izlaganje na temu “Bošnjačka dijaspora” - dr. Esnaf Begić i panel diskusija na temu “Unapređenje lokalnog ekonomskog razvoja kroz zajedničku saradnju sa dijasporom”. Panelisti će biti Općinski načelnik Samir Kamenjaković sa saradnicima, predstavnici poslodavaca Općine Živinice, zatim predstavnici dijaspore: Haris Halilović, Fahrudin Umihanić, Mirsad Puzić i Esad Puzić, te ispred USAID-ovog projekta „Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH“ šef projekta Sanjin Arifagić, a u ime grupacije „Naša perspektiva“, predsjednik Armin Alijagić. Tom prilikom oni će predstaviti programe podrške investiranju bh. dijaspore uključujući program bespovratnih sredstava za kvalifikovana preduzeća kao i programe tehničke i savjetodavne pomoći.
Nakon panel diskusije biće upriličena prezentacija i degustacija tradicionalnih bosanskih jela od predstavnika Udruženja PREC Živinice. Istog dana, u 18 sati i 30 minuta, u velikoj sali BKC-a održat će se Tribina temu “Bosna i Hercegovina u Srcu”, na kojoj će govoriti General Armije RBIH Atif Dudaković i Muderris Pukovnik Armije RBIH Nezim Halilović.

Manifestacija se nastavlja i u srijedu 27. decembra u plavoj sali BKC-a, sa nekolko zanimljivih sadržaja. Naime, u 10 sati i 30 minuta planirano je otvaranje “Dječije likovne kolonije” Živinice, u 16 sati i 30 minuta predavanje na temu “Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori” o čemu će govoriti Haris Halilović, Bašić Kemal i Suad Bešlić. Nakon toga biće premijerno prikazan projekat učenika JU Gimnazija Živinice Film “Kultura i historija u rukama mladih”, te predstavljena prvonagrađena priča na Susretima Zija Dizdarević 2017. autora Ervina Mujabašića. Za 18 sati planirana je izložba slika “Dječije likovne kolonije” Živinice, a u 18 sati i 30 minuta biće upriličena Novogodišnja bajka i podjela paketića.


Za četvrtak, u 13 sati, planirana je posjeta Streljačko sportskom klubu Konjuh Živinice u Ciljugama, gdje će svi prisutni imati priliku upoznati se sa njihovim radom i aktivnostima koje oni provode. Zatim, istog dana, u Sportskoj dvorani Živinice, sa početkom u 16 sati, održat će se Revijalni malonogometni turnir u kojem će učešće uzeti četiri ekipe - ekipa dijaspore, ekipa privrednika, ekipa novinara i reprezentativaca BiH i ekipa Općine Živinice. Nakon turnira u plavoj sali BKC-a biće upriličena je večer za mlade.

Za petak 29. decembra, kada se završava Manifestacija, planirana je posjeta Planinarskom društvu „Drenik“ Živinice, gdje će se upriličiti druženje uz ručak i tople napitke, te uručivanje zahvalnica istaknutim učesnicima manifestacije „Dani dijaspore“ u Općini Živinice 2017. godine. Prijevoz je obezbjeđen za sve zainteresirane građane, a polazak je ispred zgrade Općine Živinice u 12 sati i 45 minuta.

Pozivamo sve građane Općine Živinice da svojim prisustvom uveličaju ove događaje.

Pokrovitelj manifestacije je Općinski načelnik Samir Kamenjaković.

Program manifestacije možete pogledati i na sljedećem linku;

Dani dijaspore 25.12-30.12.

mladi-info